Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Goed werkgeverschap bij mantelzorg

29 april 2024

Omgaan met mantelzorg

Een op de vier werknemers combineert werk met het zorgen voor een naaste. Maar vaak blijft dit verborgen voor werkgevers terwijl uitval op de loer ligt. Hoe maak je dit onderwerp bespreekbaar en zorg je voor de juiste ondersteuning of professionele hulp?

Als werknemer is het belangrijk om openlijk te communiceren met je werkgever over eventuele mantelzorgverplichtingen. Door het bespreekbaar maken van je situatie, kun je mogelijk gebruikmaken van directe ondersteuning die je werkgever kan bieden. Je verlaagt de druk, deelt je zorgen en door het bespreekbaar te maken, geef je direct een opening tot verbetering van de situatie.

Start het gesprek

Als werkgever is het van belang om het gesprek aan te gaan. Veel medewerkers praten niet over hun mantelzorgtaken, wat kan leiden tot een verstoorde werk-privébalans en verzuim. Het herkennen en bespreken van deze situaties is een eerste stap. Medewerkers die ook mantelzorger zijn, komen door de combinatie van werk en privé plus mantelzorg vaak enorm in de knel.

Het uitzoekwerk en vinden van oplossingen die hen ontzorgen, kost mantelzorgers veel energie, die ze liever aan iets anders zouden besteden. In combinatie met werk zorgt dit voor een verstoorde werk-privébalans en vaak verzuim. Deze druk zorgt ervoor dat ruim 18% van alle verzuim mantelzorg-gerelateerd is. Het starten van het bespreken van dit onderwerp is een belangrijke eerste stap. En dat doe je bijvoorbeeld door de vraag te stellen: “Voor wie zorg jij al?”

Professionele hulp inschakelen

Veel werkgevers zijn bereid om flexibele werktijden aan te bieden of alternatieve regelingen te treffen om werknemers te helpen bij het balanceren van werk en zorgtaken. Of zij sturen aan op zorgverlof. Maar realiseer je als werkgever dat extra tijd vaak niet de oplossing is.

Uit onderzoek blijkt dat mantelzorgers het meest behoefte hebben aan directe hulp bij de taken waar ze het meest op leeglopen. Iemand die elke week uren besteedt aan de zorg voor een ander, heeft bijvoorbeeld veel baat bij directe hulp met de regel- en administratietaken. Hierdoor wordt de druk direct verlaagd.

In de praktijk: zorg voor moeder

Een voorbeeld hiervan is Ton Melkman, een installatiemonteur die voor zijn vergeetachtige moeder zorgt. Zijn werkgever, Henk van Dijk, merkte wat veranderingen in Tons gedrag op en besloot het gesprek aan te gaan. Wat bleek, was dat Ton veel druk ervaarde van de taken die hij erbij had gekregen met de beginnende dementie van zijn moeder. Hij stond altijd ‘aan’, moest vaak tijdens werktijd bellen met instanties en wist vaak niet waar hij moest zijn. Daarnaast was er de emotionele druk. Hij twijfelde bijvoorbeeld of hij wel op vakantie kon gaan: wie zorgde er dan voor zijn moeder?

Henk had eigenlijk ook geen idee hoe aan dit aan moest pakken. Hij nam contact op met de afdeling HR, want hij had het gevoel dat het voor Ton een behoorlijke belasting was. Hij was bang dat hij binnenkort zou kunnen uitvallen door ziekte. Henk: “Ik weet dat we veel aandacht hebben voor verzuimpreventie, maar ik had geen idee hoe.”

Overbelasting en uitval voorkomen

Door contact op te nemen met HR, ontdekte Henk mogelijkheden voor directe ondersteuning van Ton en verwees hem door naar Zorggenoot, waar hij direct ontlast werd met zijn belangrijkste zorgen en taken. Professionele ondersteuning zodat niemand overbelast raakt met het zorgen voor een naaste. Realiseer je als werkgever dat veel mantelzorgers bezuinigen op tijd voor zichzelf, waardoor overbelasting op de loer ligt.

Als werkgever kan je professionele ondersteuning en verlichting aanbieden, zoals toegang tot Zorggenoot, die middels hun hulplijn en platform directe ondersteuning bieden voor zowel de mantelzorger als de organisatie. Door een insteek op preventie kun je helpen om aandacht te krijgen voor het thema en zorgende collega’s activeren om hulp te zoeken. Hoe eerder mensen hulp bij regelvragen krijgen, des te kleiner de kans is op overbelasting.

contact