Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Stress

Hoe is het gesteld met jouw werkdruk? Ervaar je stress? Doe hieronder de stress-test. Zo weet je direct in welke mate je stress ervaart. Dit kunnen lichte, middelzware of zware klachten zijn. Ervaar je lichte stressklachten en wil je zelf aan de slag gaan zonder een bouwarts te raadplegen? Ga dan naar ‘Direct aan de slag’ en start één van de  programma’s naar keuze in je eigen tijd en tempo. Je komt dan terecht in de omgeving van Gezondeboel. Gezondeboel heeft meerdere programma’s voor je klaarstaan die je helpen om te gaan met werkdruk en stress. Na het maken van een account kan je via de ‘Keuzehulp’ de juiste programma selecteren om te volgen.

Er is niks mis met hard werken, maar als je stress ervaart is het tijd om in actie te komen. Wat is stress, hoe weet je of je er last van hebt en wat kun jij er aan doen? Kijk deze korte video en je bent helemaal op de hoogte.

Als de uitslag van de stresstest aangeeft dat je te maken hebt met middelzware of zware klachten, dan is het advies om een spreekuur bij de bouwarts te plannen. Hij kan je adviseren over eventuele vervolgstappen die nodig zijn om je weer gezond te voelen. Wil je bij lichte stressklachten niet direct zelf aan de slag maar eerst een gesprek met een bouwarts? Dat kan uiteraard ook. Bijvoorbeeld tijdens het PAGO/DIA of je maakt een afspraak voor het arbospreekuur van de bouwarts (je kunt binnen 5 werkdagen terecht op dit spreekuur). Weet je niet wie jouw bouwarts is? Klik hier of bel met de Vraagbaak van Volandis: 0341 - 499 299. De kosten van het vervolgtraject vergoedt Volandis. 

Vervolgtraject: kosteloos en geen wachtlijst 

De sector heeft stresspreventie goed geregeld voor al haar werknemers, zowel voor bouwplaats- als UTA-medewerkers in de Bouw & Infra en Afbouw. Toegang tot deze werkdrukvoorziening is altijd gratis en er is géén wachtlijst. De begeleiding in stressklachten is altijd maatwerk, want als je lichte klachten ervaart, heb je een andere behoefte dan wanneer je zware klachten ervaart. 

Mogelijkheden 

Samen met de bouwarts inventariseer je hoe de situatie nu is zodat hij/zij een goede inschatting kan maken welke ondersteuning het beste bij je past. De bouwarts verwijst je naar één van de verschillende, professionele partijen Gezondeboel, Vitalmindz of CSR die jou ondersteunen op een manier die bij jou past. De mogelijkheden variëren van het zelf uitvoeren van E-health modules bij lichte klachten of gesprekken met een coach/psycholoog op locatie of een combinatie ervan. 

De verwijsopties zijn: 

  • Lichte stressklachten: medewerkers gaan zelf aan de slag met eHealth van Gezondeboel of worden verwezen worden naar CSR. 
  • Middelzware stressklachten: medewerkers worden verwezen naar coaching door CSR of VitalMindz. 
  • Zware klachten: medewerkers worden verwezen naar VitalMindz voor begeleiding door een psycholoog. 
  • Daarnaast heeft de bouwarts ook de mogelijkheid om een interventie in te zetten die door de arbodienst zelf wordt geleverd. Dit kan een vervolgconsult door de bouwarts zelf of een Arboverpleegkundige zijn. Het kan ook een verwijzing naar bedrijfsmaatschappelijk werk of psycholoog zijn. Het gaat hier in de regel om korte trajecten van 1 tot 3 sessies. Deze voorzieningen zijn ook kosteloos. 

Privacy

Bij het volgen van de trajecten bij de professionele partijen is je privacy gewaarborgd. De werkgever krijgt geen terugkoppeling en/of rapportages van deze partijen. Gezondeboel maakt geen rapportages. Vitalmindz en CSR maken wel rapportages die voor jou en de verwijzer bestemd zijn. Je kan zelf bepalen of de rapportages die aan jou is gericht wil delen met je werkgever.

top 10 stress-signalen

Wat valt er onder stress? 

  • Psychische spanningsklachten: klachten als lusteloosheid, gevoelens van onmacht, prikkelbaarheid en lichamelijke klachten als hoofdpijn, maagpijn, spierpijn en moeheid kunnen optreden.
  • Overspanning: heb je voor jouw gevoel je te veel of te ingewikkelde taken en loopt het thuis ook niet helemaal lekker? Heb je een kort lontje, slaap je slecht, ben je vaak moe en heb je ook vaak hoofdpijn? Misschien ben je dan overspannen.
  • Burn-out: heb je een burn-out, dan voel je je letterlijk opgebrand. Je voelt je emotioneel, geestelijk en lichamelijk volledig uitgeput. Duren je klachten korter dan zes6 maanden, dan spreekt men van (ernstige) overspannenheid. Een hoge werkdruk en/of spanningen thuis spelen een rol.
  • Posttraumatische stressstoornis: klachten als hevige angst, prikkelbaarheid, slapeloosheid, schrikachtigheid en terugkerende herinnering van een zeer heftige gebeurtenis (nachtmerries). Dit kan je volledig verlammen.

Oorzaken stress door werk

  • Lees het in: Aanpak Werkdruk.
  • (te veel) Werkdruk, tijdsdruk, hoeveelheid werk.
  • (te weinig) Autonomie van het werk.
  • (geen goede of slechte) Sociale relaties op het werk.
  • Een posttraumatische stressstoornis kan ontstaan bij slachtoffers van een bedrijfsongeval, een ernstig verkeersongeluk of als je bijvoorbeeld getuige bent geweest van een ernstig of dodelijk ongeval op het werk.

Hoe kun je stress voorkomen?

Werkgever en medewerker kunnen maatregelen nemen om de kans op langdurige stress te verminderen. Wat is de meest ideale situatie? 

  • De werkgever zorgt dat je goed op de hoogte bent van de eisen die aan je worden gesteld, het doel en de inhoud van het werk. Ook een terugkoppeling naar jou over de kwaliteit van het werk en de manier waarop je je werkzaamheden hebt verricht, is een aanbeveling. 
  • De werkgever zorgt ervoor dat je samen kunt werken met collega’s en stelt je in de gelegenheid zelfstandig problemen op te lossen, zonder daarbij voortdurend afhankelijk van anderen te zijn. 
  • De werkgever zorgt voor een realistische planning en verzorgt regelmatig een gestructureerd werkoverleg. 
  • De werkgever zorgt ervoor dat leidinggevenden in de organisatie oog hebben voor bovenstaande drie punten en daarnaar handelen. 
  • Heb je klachten dan biedt de werkgever je de kans om dit te bespreken en de oorzaken hiervan te achterhalen. Oplossingen worden onder andere gezocht in de eisen van het werk, de samenwerking, zelfstandig kunnen werken of werkoverleg. Daarnaast kan de werkgever je een training/cursus aanbieden, zoals omgaan met werkdruk/stress en timemanagement. 
  • Bespreek of het werk (tijdelijk) aangepast moet of kan worden: bijvoorbeeld door een andere functie of taken te vervullen of het werk gedeeltelijk te hervatten. 
  • Een afspraak maken met de bouwarts tijdens het arbospreekuur is altijd mogelijk. Je bespreekt de mate van de stressklachten en de mogelijkheden die stress/werkdruk verhelpen of voorkomen. Dit spreekuur is kosteloos en valt binnen het preventiezorgpakket. Lees verder in de folder. 

 

contact