Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Leercultuur

Wat is een leercultuur?

Een goede leercultuur ontstaat als werkgevers werknemers stimuleren en motiveren om zich verder te ontwikkelen. Goed dus om eens na te denken hoe het eigenlijk zit met de leercultuur in jouw organisatie. We zijn een groot deel van de week op ons werk, logisch dat we daar ook veel leren. De grens tussen leren en werken vervaagt en werk verandert de afgelopen jaren harder dan ooit. Dit komt bijvoorbeeld door:

  • Vergrijzing
  • Krapte op de arbeidsmarkt
  • Robotisering en automatisering

Als jij werknemers motiveert en activeert om zich te ontwikkelen zijn jullie beiden klaar voor de toekomst. Wat dit concreet oplevert?

  • Mensen blijven (minder verloop).
  • Meer werkplezier.
  • Meer beweging in de organisatie.
  • Mensen op de juiste plek.

Kenmerken van een goede leercultuur:

Een goede leercultuur is er niet zomaar. Belangrijk kenmerken zijn veiligheid, onderling vertrouwen, ruimte om te experimenteren én ruimte om fouten te maken. Een gemaakte fout is een goede leermeester en zo zorg je niet alleen voor nieuwe inzichten, maar ook voor blijvende verandering. Een veilige leercultuur is niet van de een op de andere dag geregeld. Daarom helpen we je graag op weg. Bijvoorbeeld met:

De leercultuurscan:

Oké, jij snapt waarom een leercultuur belangrijk is en wilt aan de slag. Maar waar start je? Om je hierbij te helpen is de Leercultuurscan ontwikkeld. Aan de hand van 6 praktische bouwstenen ga je aan de slag. Hoe wordt de leercultuur door werknemers ervaren? Hoe vertaal je deze informatie naar de praktijk? Kom erachter met de leercultuurscan!

Hoe werkt het?

De leercultuurscan start met een vragenlijst voor werknemers waarbij zowel persoonskenmerken als werkgerelateerde vragen aan de orde komen. Daarna krijgt de werknemer vragen over de ervaren leercultuur aan de hand van onderstaande bouwstenen.

Bouwstenen leercultuur

Via een weblink krijg je toegang tot een vragenlijst. Deze link kun je verspreiden onder jouw werknemers. Het invullen van de vragenlijst kost ongeveer 10-15 minuten. Zijn alle vragenlijsten ingevuld, dan verwerken wij die data geautomatiseerd tot een anonieme rapportage op organisatieniveau.

Het doel van deze leercultuurscan is om op basis van een adviesrapport te starten met een plan van aanpak op maat. Zo ga je alleen aan de slag met interventies die bij jouw bedrijf passen. Natuurlijk word je hierbij ondersteund door een adviseur van Volandis. Normaal zijn de kosten van een leercultuurscan € 2000,-, maar wij mogen er jaarlijks 10 kosteloos weggeven. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met Mariette Stam, DIA-adviseur bedrijven (m.stam@volandis.nl).

contact