Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Werkdruk

Wat is werkdruk?

Er is sprake van werkdruk als werknemers niet, of met moeite, binnen de beschikbare tijd aan de gestelde eisen of normen kunnen voldoen. De draaglast (zaken van buitenaf die invloed hebben op jou en spanning kunnen veroorzaken) en de draagkracht (wat jij aankan en hoe je met druk kunt omgaan) zijn dan niet met elkaar in evenwicht.

De draaglast wordt gevormd door eisen uit je omgeving die spanning veroorzaken. De draagkracht wordt bepaald door je mogelijkheden om stress te voorkomen en ermee om te gaan.

Er ontstaan problemen wanneer je meer moet doen dan je aankunt. Bijvoorbeeld doordat er in korte tijd veel gebeurt of het heel druk is, waardoor het zwaarder voor je wordt om alles vol te houden. Het kan ook zijn dat je moe of ziek bent, waardoor je minder aankunt. Het resultaat is dat de eisen die aan je gesteld worden, groter zijn dan wat je aankunt of denkt aan te kunnen.

Hoeveelheid werk

Werkdruk is dus meer dan de hoeveelheid werk, het werktempo, de tijdsdruk of het stellen van hoge eisen. Een hoge tijdsdruk hoeft in het algemeen geen probleem te zijn. Pas als niet aan de eisen kan worden voldaan, ontstaat werkstress.

Hoe erg is werkdruk?

Werkdruk en stress zijn op zich niet erg. Sterker nog; mensen vinden het fijn om onder druk te werken. De stress die daarbij ontstaat, helpt om de prestaties te leveren. Het is een normaal proces. Blijvende werkdruk en stress zijn wel slecht voor een mens. Het lichaam staat in dat geval altijd aan om de gevraagde actie te leveren. Mensen raken uitgeput en herstellen niet meer. Het risico op fouten, ongevallen, te veel fysieke belasting door slechte samenwerking en verzuim wordt groter.

contact