Bedrijfs- of werkplekonderzoek
Als de bedrijfsarts daartoe aanleiding geeft, kan de bedrijfsarts het bedrijf (laten) bezoeken. Dit kan gaan om onderzoek op de werkplek en/of overleg met de werkgever over (bijvoorbeeld) aanpassing van de werkzaamheden van de werknemer. De bouwarts is dé arboprofessional die een oorzakelijke relatie kan leggen tussen een aandoening of ziekte, en de risico’s of blootstellingen in het werk.
Het is dan ook heel belangrijk om als arts die blootstellingen en risico’s te kennen, te observeren en te ervaren door op de werkplek aanwezig te zijn, op de juiste momenten zodat je de relatie kan leggen. Je brengt de arbeidsomstandigheden in kaart. Met een passend advies kan je vervolgens bijdragen aan een optimaal herstel bij een aanwezige aandoening, en voorkomen dat gezonde vakmensen gezondheidsschade oplopen die te voorkomen is.
Vervolgactiviteit uit preventiezorgpakket
Dit werkplekonderzoek is een vervolgactiviteit die vanuit het preventiezorgpakket vergoed wordt, je kan maximaal twee keer 210 minuten de bouwplaats op. Wanneer er specialistische kennis is vereist, kan de arts deze ook inzetten. Denk aan een ergonoom, arbeidshygiënist of een veiligheidskundige.
De arts kan dan aandacht besteden aan bijvoorbeeld de fysieke belasting, mentale belasting en werkcultuur, blootstelling aan schadelijke stoffen, hygiëne en biologische risicofactoren (bijvoorbeeld schimmels), fysische factoren als koude, vocht, hitte, (UV-)straling en veiligheidsaspecten gedurende de bouw.
Maak gebruik van een werkplekonderzoek
Wil je als arts echt bijdragen aan goede preventieve zorg, of heb je als werknemer vragen over je arbeidsomstandigheden? Maak dan gebruik van een werkplekonderzoek als onderdeel van het pakket Individugerichte Preventiezorg.