Blog 15: waarom zijn er zovéél ongevallen met rolsteigers?
Elk jaar vinden er in de bouw- en infrasector honderden ongelukken plaats met rolsteigers. Als het mis gaat, gaat het helaas ook goed mis. Vaak met ernstig letsel als gevolg. Om dit te voorkomen is het A-blad Rolsteigers vernieuwd, met in het bijzonder nieuwe regels voor kleine rolsteigers. Uit het inspectierapport van 2020 blijkt dat er sprake was van 1 dodelijk ongeval met rolsteigers. 4 mensen hielden blijvend letsel over aan een ongeval. Dit is slechts het topje van de ijsberg, rolsteigers worden ook immers ook in andere sectoren gebruikt.
Licht in gebruik, zware gevolgen
Waarom zijn er zovéél ongevallen met rolsteigers? Het grootste intrinsieke risico van het werken met rolsteigers is valgevaar. Dit komt niet alleen door een verkeerde opbouw, maar ook door verkeerd gebruik. Mensen denken al snel ‘Ik weet wel hoe het werkt.’ Rolsteigers zijn modulaire systemen die niet alleen licht van gewicht zijn, maar ook nog eens eenvoudig in elkaar te zetten. Juist daarom wordt er makkelijk een onderdeel ‘vergeten’ terwijl elk onderdeel wel degelijk zijn functie heeft. Werknemers verkijken zich hier snel op. Zo is het een onwenselijke situatie om een steiger alleen op te bouwen, maar is dit in de praktijk vaak wel aan de orde.
Werk veilig of niet
Een werkvoorbereider bepaalt meestal of de rolsteiger het meest geschikte en veiligste arbeidsmiddel is. Zo ja, dan vraagt veilig werken met een rolsteiger om gedegen materiaal, een goede voorbereiding, de nodige vakkennis en de wil om veilig te werken. Hieronder vind je verschillende praktische tips:
Zo werk je veilig met een rolsteiger:
- Vraag om hulp bij de opbouw, particulieren willen vaak best even een handje helpen.
- Zorg dat de handleiding aanwezig is (in de juiste taal).
- Zorg dat je werknemers deskundig zijn in het gebruik van rolsteigers, bijvoorbeeld door een gedegen training.
- Ken de risico’s.
- Laat je door haast niet verleiden om risico’s te nemen.
Vraag voordat je start het volgende af:
- Is deze steiger geschikt voor mijn werkzaamheden?
- Beklim ik de steiger op de juiste manier (van binnen af)?
- Is de onderlinge afstand tussen de platforms kleiner of gelijk aan 2,25 meter?
Tips bij het verplaatsen van de rolsteiger:
- Blijf er niet op staan tijdens het verplaatsen.
- Zorg dat de stabilisatoren eraan blijven zitten.
- Verplaats kamersteigers niet met je handen via het plafond, maar ga ervan af.
Wat levert het op als je goed met rolsteigers omgaat?
- Als werkgever neem je je verantwoordelijkheid en bescherm je je werknemers.
- Het kost minder tijd dan je denkt, dit zit echt tussen de oren van mensen. Zeker als je dit afzet tegen wat letsel of zelfs een leven (!) ‘kost’.
- Minder verzuim.
Meer weten?
Luister hieronder de podcast rolsteigers met veiligheidskundige René du Pon (Volandis) en branchemanager Gerard Westenbroek (VSB). Daarnaast vind je het vernieuwde A-blad Rolsteigers hier: www.volandis.nl/a-blad-rolsteigers
Deze blog is geschreven door de experts René du Pon (veiligheidskundige Volandis) en Gerard Westenbroek (branchemanager VSB).