Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Blog 26: Teentje meer of minder

Bij het PAGO komt er uit het bloedonderzoek regelmatig een te hoge suikerwaarde. Werknemers merken vaak niet dat ze een verhoogde bloedsuiker hebben. Het komt voor dat men andere klachten heeft die bij suikerziekte (diabetes mellitus) passen. Denk bijvoorbeeld aan vaker en meer plassen, dorstgevoel, blaasontsteking en ongewild afvallen. 

Wanneer je langere tijd een hoge bloedsuikerspiegel hebt, kunnen andere vervelende klachten ontstaan zoals: 

  • Slechter zien.
  • tintelingen in armen en benen.
  • Doof gevoel in de huid.
  • Slecht genezende wondjes.
  • Moeite om een stijve penis te krijgen.

Ik hoor in de spreekkamer soms dat werknemers het gevoel hebben dat ze op watten lopen vanwege het dove gevoel. Doordat je minder voelt kunnen er  eerder wondjes ontstaan die vervolgens weer slecht genezen. Ook neemt de kans op hart- en vaatziekten toe en werken de nieren steeds minder goed. Dit kan weer leiden tot huidklachten en een hoge bloeddruk. 

Een logische vervolgvraag die ik dan als bouwarts krijg is ‘Dokter, wat nu?’. De verleiding is natuurlijk groot om te vertellen over gezond eten, afvallen etc. maar dat weten de meeste werknemers wel. Ik vind het belangrijker om werknemers het risico zelf in te laten schatten en dat begint met een goede uitleg zodat ze vervolgens zelf een actieplan kunnen maken.  

Veel mensen weten niet waarom en hoe suikerziekte ontstaat. Als ik het nu houd bij diabetes type 2 is de uitleg eigenlijk redelijk simpel. Je hele lichaam heeft suiker nodig als brandstof in de lichaamscellen. Het stofje insuline opent de cellen zodat suiker vanuit het bloed de cel in kan.

Als je te klein bent voor je gewicht (ook wel overgewicht genoemd), kunnen de cellen minder gevoelig voor insuline worden. De cellen blijven dicht waardoor suiker in het bloed blijft, met een hoog bloedsuiker als gevolg. De reactie op deze uitleg is bijna altijd hetzelfde: ‘Huh, dat wist ik niet…!’.

Suiker beschadigt veel lichaamsweefsel zoals de bloedvaten en de zenuwen. Dat geeft niet alleen gevolgen op korte termijn. Op langere termijn moeten er regelmatig tenen worden afgezet doordat ze geen doorbloeding meer hebben. Een hoop ellende die je eigenlijk prima kunt voorkomen door gezond te eten en te leven. Zet jij ook de stap?

Elke werknemer in de bouw- en infrasector krijgt elke 4 jaar een PAGO+ adviesgesprek aangeboden waarin altijd de bloedsuiker gemeten wordt. Op basis daarvan kun je altijd kosteloos gebruik maken van een leefstijladviseur.  

Bron: 

Thuisarts 

Diabetesfonds 

Jack van der Gragt

Jack van der Gragt

Bedrijfsarts

Door het werken bij Volandis komt alles samen van mijn verleden, heden en toekomst. Als zoon van een aannemer ben ik opgegroeid in de bouw en heb tijdens mijn studies veel gewerkt als opperman en steigerbouwer. In mijn huidige rol als bedrijfsarts wil ik graag een bijdrage leveren aan het voorkomen van klachten en uitval, zodat werknemers in de bouw en infrasector gezond en vitaal hun pensioengerechtigde leeftijd halen. Mijn werkzaamheden in de bedrijfsgeneeskundige praktijk zie ik dan ook als een belangrijke informatiebron voor het verder ontwikkelen van de individuele preventiezorg vanuit Volandis. Hiernaast ben ik ook betrokken bij het onderzoek naar de werkhervatting na een knieprothese en de rol van de bedrijfsarts bij het Amsterdam UMC. BIG-nummer: 59033695201 

contact