Blog 29: Luchtkasteel wordt droomkasteel
In de Bourgogne bouwen ervaren bouwvakkers een echt Middeleeuws kasteel. Met bouwtechnieken uit de 13e eeuw, maar wel volgens hedendaagse veiligheidseisen. Een prachtig project in alle opzichten.
Château de Guédelon wordt gemaakt met hout, klei, zand en water dat op het terrein aanwezig is. In zelfgebouwde ovens worden stenen gebakken en vervolgens omhoog getakeld met looprad-kranen en gemetseld zoals dat in de Middeleeuwen zou gebeuren. Wel op perfecte steigers, met keurige veiligheidsschoenen en zonodig helmen en adembescherming.
Het project begon twintig jaar geleden met een paar enthousiastelingen en subsidie van Frankrijk en de EU, maar draait nu volledig op entreegelden en donateurs. Natuurlijk zijn er talloze vrijwilligers, maar de vaklieden zijn in dienst en krijgen een fatsoenlijk loon.
Kennis delen en vergroten
De bouwvakkers puzzelen samen met kunsthistorici en archeologen om de kennis over de bouwtechnieken compleet te krijgen. De archeoloog kent de vorm van de sluitsteen, de kunsthistoricus vindt halve bouwbeschrijvingen in oude documenten, de bouwvakker weet hoe het nu gaat en samen krijgen ze elk kruisgewelf met spitsbogen gebouwd. Het schijnt dat de opgedane bouwkennis heel nuttig was bij het reconstrueren van het afgebrande dak van de Notre-Dame in Parijs.
Kennis delen vindt niet alleen plaats tussen de disciplines. De ervaren bouwvakkers dragen hun kennis ook over aan jonge vakgenoten door stage-trajecten.
Bouwen voor de toekomst
Inmiddels is het bouwwerk al echt een kasteel, maar zelfs na twintig jaar nog lang niet af. Het kan dus zijn dat je als bouwvakker jarenlang meewerkt, maar nooit het eindresultaat zult zien. Dat zijn we niet meer zo gewend, alles wordt snel en voor direct gebruik uit de grond gestampt. Hier niet. Guédelon bouwt voor de toekomstige generaties, om de wereld voor langere tijd een beetje mooier te maken.
Arbo onder controle
Als toerist heb ik me vergaapt aan het kasteel, de bouwtechnieken en de tomeloze inzet. Maar ook als ik door mijn arbobril keek (die elke keer toch weer mee gaat in de vakantiekoffer) was ik onder de indruk. Men volgt de veiligheidsstandaarden, dus valgevaar, knelgevaar en al dat soort acute gevaren waren geregeld. Elektrocutiegevaar speelt alleen bij onweer. Gezondheidseffecten door bijvoorbeeld stof, hitte, lichamelijke belasting waren onder controle. Publiek wordt op veilige afstand van activiteiten gehouden. En ook de welzijnsfactoren zijn op orde. Als je al 20 jaar bezig bent, spelen deadlines nauwelijks een rol. Werkdruk wordt alleen veroorzaakt als je letterlijk het ijzer moet smeden als het heet is, of voor de bui nog iets waterdicht wilt krijgen. En hoewel de site platgelopen wordt door toeristen die net als ik 100 vragen hebben, worden pauzes consequent en vriendelijk in ere gehouden.
Zorgzaamheid
Kortom, dit project loopt over van zorgzaamheid. Zorg voor de omgeving, zorg voor beperkt beschikbare grondstoffen, zorg voor de bouwers, zorg voor het verleden, zorg voor de volgende generatie bouwvakkers en zorg voor het leven dat na ons komt.
Het mooie van vakantie is dat je kennis maakt met nieuwe dingen en mede daardoor nog eens over je toekomst nadenkt. Wat wil ik doen als ik wat ouder ben dan nu? Kan ik psychisch en fysiek het werk aan zoals ik dat nu doe en wil ik dat nog. Het is bijna jammer dat de arbeidsomstandigheden bij het château zo goed in orde zijn. Ik zou daar best een paar jaar willen werken, maar arbo is alles wat ik kan. Ik blijf dus noodgedwongen toerist. Maar vaklieden kunnen ze daar heel goed gebruiken. Mocht je dus een ervaren bouwvakker zijn en zin hebben in een nieuwe uitdaging in een vriendelijke omgeving, dan zou je eens kunnen kijken bij Château de Guédelon.
N.B. Zie je een Frans kasteel niet zo zitten, maar wil je wel eens nadenken over de toekomst? Over hoe jij in of buiten je vak kunt blijven functioneren, over je ontwikkelingsmogelijkheden over werkwensen die je hebt voor op korte en lange termijn en wat je daarvoor nu kunt doen om dat mogelijk te maken? Dan zou je een afspraak kunnen maken voor een Duurzame InzetbaarheidsAnalyse bij Volandis. Volg deze link voor meer informatie: DIA - Volandis