Blog 8: Yoga op de bouwplaats
Voldoende herstel is belangrijk, zowel geestelijk als fysiek. Want een goed herstel na een intensieve werkdag zorgt niet alleen voor ontspanning maar ook voor afleiding en positieve emoties. Werkgevers zijn hier natuurlijk ook bij gebaat, want als je werknemers ’s ochtends goed zijn uitgerust komt dat de productiviteit en sfeer ten goede. Daarnaast zal een werknemer met een goede balans tussen inspanning en ontspanning minder snel uitvallen. Reden genoeg voor zowel werkgever als werknemer om hierbij stil te staan en hier actief in te investeren.
Herstel na het werk
Maar wat is herstellen nu precies en hoe doe je dat? Onder herstel verstaan we het volledig losmaken en loskomen van je werk. ’s Avonds laat nog een berg mails wegwerken? Dat valt hier duidelijk niet onder. Maar wat dan wel? Denk aan activiteiten die zorgen voor ontspanning of die een ander lichaamssysteem aanspreken dan tijdens het werk. Dit zal voor iedereen anders zijn, van een heftige work-out tot een uurtje vissen of yoga. Belangrijk is dat je weet wat voor jou en jouw lichaam werkt.
Yoga op de bouwplaats
Iemand die alles weet van de balans tussen in- en ontspanning is Bart Dieben (eigenaar Bendie Yoga). Met zijn initiatief ‘Bendie op de bouwplaats’ wil hij werknemers in de bouw- en infrasector handvatten bieden om op een bewuste manier met je lichaam om te gaan. “Juist door de soms zware omstandigheden op de bouwplaats en de mannencultuur, lijkt het stoer om je lichaam als gebruiksvoorwerp te behandelen”, aldus Bart. “Bij ‘Bendie op de bouwplaats’ heb ik de wijsheden uit de yoga benut voor het samenstellen van bewegingsoefeningen voor iedereen. Daarnaast is het gericht op het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid en leer je hoe simpel dat kan zijn”.
Workshop Vitaliteit
Hoe dat er in de praktijk uitziet kunnen monteurs ervaren tijdens de workshop Vitaliteit. Tijdens deze workshop laten DIA-adviseurs Marijke Schellinger en Michelle Ywema deelnemers, samen met Bart Dieben, kennismaken met verschillende herstelmogelijkheden. Toegankelijk is het codewoord en waar de deelnemers eerst nog wat onwennig zijn, gaan de benen al snel de lucht in. Ademhalingsoefeningen en een paar basis poses worden afgewisseld met wat theorie. Ook is er ruimte voor de ervaringen uit de praktijk van de deelnemers. Kortom, een afwisselend programma waarbij duidelijk een aanzet is gemaakt tot het nadenken over je eigen duurzame inzetbaarheid.
Ben je enthousiast geworden en wil je graag meer informatie over de diverse mogelijkheden op het gebied van herstel? Wil je advies over hoe je dit kan implementeren in jouw organisatie? Onze DIA-adviseurs helpen je graag verder. Op werkdagen zijn zij telefonisch bereikbaar op 0341- 499 299.