Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Puberbrein

De meeste leerlingen bevinden zich nog in de puberteit. Dit wordt vaak gezien als de moeilijkste periode van de ontwikkeling van de mens gezien, zowel door de opvoeders als de puber zelf. De puberteit is een tijd vol ingrijpende veranderingen op lichamelijk, psychisch, cognitief en sociaal gebied. 

De hormonale verandering die in deze periode plaatsvindt brengt heel wat lichamelijke veranderingen teweeg. Naast de lichamelijke groei die het sekseverschil duidelijk maakt is er ook de manier waarop deze ontwikkeling verloopt. De proporties van het lichaam kloppen niet meer omdat de ledematen tijdelijk buiten proportie groeien. En dan zijn er nog de puistjes die ook jongens onzeker kunnen maken. Dat slungelachtige lichaam met een gezicht vol pukkels zorgt natuurlijk niet voor een flinke dosis zelfvertrouwen.

De puberteit is de fase waarin jongeren leren om abstract en hypothetisch te denken. Dit houdt in dat je je zelf een voorstelling kan maken en oorzaak en gevolg begrijpt. Daarnaast wordt alles zeer kritisch bekeken. Het meest kenmerkend is echter dat pubers veel aandacht op zichzelf richten (uiterlijk). Dit maakt hen extreem zelfbewust. Naast deze gerichtheid op zichzelf is ook de mening van leeftijdgenoten of idolen zeer belangrijk.

Een belangrijke opgave tijdens de puberteit is om onafhankelijkheid te ontwikkelen. Wie ben ik? Waar ga ik heen? Wat zijn mijn mogelijkheden? Dat is nog niet zo eenvoudig omdat juist nu de invloeden van anderen en groepen een grote rol spelen. Helaas is voor sommige jongeren de puberteit de meest eenzame periode van hun leven. Denk bijvoorbeeld aan buitensluiten en pesten.

Voor meer informatie over de ontwikkeling van de hersenen tijdens de puberteit is het boek ‘Het puberende brein’ van Eveline Crone een aanrader.

Wil je meer lezen of kijken over het brein en het puberbrein in het bijzonder? Bekijk deze pagina.

 

contact