Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Bedrijfstakverslag 2022 en 2023

25 juli 2024

Leerlingen SOMA college

Volandis publiceert het Bedrijfstakverslag 2022 en 2023. Het Bedrijfstakverslag geeft de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van duurzame inzetbaarheid in de bouw- en infrasector weer. De belangrijkste bron voor het Bedrijfstakverslag is het periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO). Aan het PAGO nemen werknemers deel die onder de cao Bouw & Infra vallen.

Veiligheid

Een positieve ontwikkeling is dat er meer bewustwording over de gevaren van blootstelling onder werknemers in de sector is ontstaan. Door veranderende EU-regelgeving in 2023 zijn veel medewerkers een training gaan volgen over blootstelling aan diisocyanaten. Dit betekent overigens niet dat de mate van blootstelling is afgenomen.
Een hardnekkig probleem is de veiligheid op bouwlocaties. Ernstige ongevallen met soms dodelijke gevolgen halen veelal het nieuws. Een van de oorzaken is het niet vroegtijdig onderkennen van de gevolgen van de keuzes die worden gemaakt op het gebied van bouwkundige, technische en organisatorische maatregelen.

Gezondheid

Fysieke overbelasting vereist maatwerk. Zowel de bronaanpak als de persoonlijke belastbaarheid én de psychosociale arbeidsbelasting spelen hierin een belangrijk rol. Aandoeningen van het bewegingsapparaat en psychische stoornissen leiden tot een groot deel van het ziekteverzuim in de bouw- en infrasector. Bijna 60% van de werknemers uit de Bouw & Infra met een WIA-uitkering valt in deze twee diagnosegroepen. Uitval door slijtage (artrose) neemt toe. Dat geldt ook voor (werk)stressgerelateerde stoornissen, zoals overspannenheid en burn-out.

De hoofdoorzaken van werkdruk zijn te veel werk en een ongunstige werkomgeving. En in mindere mate spelen mentale belasting of een tekort aan regelmogelijkheden een rol. Als het werk goed is georganiseerd, heeft dat een positieve invloed op werkdruk en stress. Een extra risico op werkstress is een disbalans in werk en privé. Mantelzorg kan die balans verder verstoren. Werkgever en medewerkers moeten beiden scherp zijn op het behoud van die balans.

Ontwikkelen

De scholingsbereidheid in de sector is hoog, ook onder buitenlandse arbeidskrachten. In de leercultuur bij bedrijven is hier aandacht voor nodig in het kader van behoud van personeel. Het Digitaal Skills Passpoort biedt uitkomst voor praktisch geschoolde medewerkers om zich te ontwikkelen. Om de duurzame inzetbaarheid in de sector te vergroten, is er meer aandacht voor scholing van de laagopgeleiden nodig. Het Digitaal Skills Paspoort kan hierin helpend zijn.

contact