Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Een leven lang gezond roken of vapen, kan dat?

08 oktober 2024

Een leven lang gezond roken of vapen, kan dat?

Ja, dat lijkt zo te zijn. Je kent vast wel iemand die tot zeer hoge leeftijd bleef roken en ogenschijnlijk gezond is gebleven. De uitzondering bevestigt de regel. Als bedrijfsarts noemen we dat ‘the survival of the fittest’. De sterksten blijven over. Onderweg vallen slachtoffers. Jaarlijks sterven in Nederland 20.000 mensen door roken of meeroken.

Ik hoor je denken, ‘ik ben nog niet zo oud, ik stop later wel’. Je maakt je ook geen zorgen om een aandoening op te lopen? Oh, dat overkomt jou niet. Waarom jou niet? Waarom de rokers in jouw bedrijf niet? Heb je daar weleens over nagedacht? Het RIVM telde recent 672.000 langdurig zieke mensen in ons land door roken. Een enorm aantal. Net zoveel als het aantal inwoners van Rotterdam. Deze rokers hebben kanker gekregen, hart- en vaatziekten, de longaandoening COPD – chronische benauwdheid en hoesten. Drie op de vier krijgen COPD door het roken. Met deze aandoeningen valt het werk in de bouw niet meer vol te houden. En dan?

Denk je dat roken pas op de lange termijn slecht uitpakt? Nee, dat is ‘fake news’. Met iedere teug die je trekt vermindert je gezondheid. Ik geef een voorbeeld. In tabaksrook zit koolmonoxide en die stof bijt zich heel stevig vast aan de rode bloedlichaampjes. Ze kunnen dan geen zuurstof meer vervoeren en daardoor daalt het uithoudingsvermogen. Wat maakt het uit, de bouw is geen topsport. Een ander voorbeeld: nicotine vernauwt de bloedvaten. Daardoor zweet een roker of vaper minder goed. Je koelt slechter af tijdens werk in de warmte, met een hoger risico op oververhitting. Geen probleem, zoveel warme dagen hebben we niet.

Blijf je afwachten of zet je de stap naar gezonder leven en werken? Doe het samen, dat werkt beter. Je kunt direct aan de slag, oktober is de maand voor de landelijke actie Stoptober. Met diverse activiteiten die je helpen te stoppen met roken en vapen. Doe mee, meld je aan. Zorg samen met je collega’s voor de ‘rookvrije bouwplaats’. Goed voor jou en goed voor je bedrijf. Zijn jullie zover? Laat dan zien dat je terrein rookvrij is.

contact