sw

Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Hoe de nieuwe V&G-planner het verschil gaat maken

21 oktober 2024

V&G-planner

Volgens artikel 2.28, lid 1b, van het Arbo-besluit moet er bij het maken van een V&G-plan rekening worden gehouden met specifieke gevaren op de bouwplaats. Denk hierbij aan asbest, verontreinigde grond of water, en gevaren die ontstaan door gelijktijdige of opeenvolgende werkzaamheden.

Volandis werkt aan een nieuwe V&G-planner. Uit onderzoek bleek dat de huidige planner niet meer voldoet aan de eisen om een goed V&G-plan te maken. Een groep bedrijven uit de bouw-, infra- en waterbouwsector heeft een nieuwe lijst met eisen opgesteld. Eén van de belangrijkste eisen is dat het snel en gemakkelijk moet zijn om een V&G-plan te maken, aan te passen en direct in de praktijk te gebruiken.

Ontwikkelingsproces

Het eerste deel van de nieuwe planner richt zich op de uitvoerende partijen, zoals aannemers. Het tweede deel is gericht op de opdrachtgevers en architecten, de ontwerpende partijen. Het maken van een V&G-plan is geen eenmalige taak. Het is een doorlopend proces dat steeds aangepast moet worden wanneer er iets in de planning of uitvoering verandert. Denk hierbij aan wijzigingen in de planning, het ontwerp, de inzet van arbeidsmiddelen of onverwachte situaties tijdens de bouw.

Belang van snelheid en nauwkeurigheid

Het is belangrijk dat je snel de juiste gegevens kunt vinden en aanpassen, zowel in de voorbereidingsfase als tijdens de uitvoering van het werk. De nieuwe planner heeft daarom de volgende structuur:
• Taakgroepen – Taken – Gevaren - Risico’s - Beheersmaatregelen

Veel van deze gegevens komen uit bestaande arbo-catalogi en zijn al deels ingevuld. Bedrijven kunnen zelf ook nieuwe risico's en bijbehorende maatregelen toevoegen.

Extra mogelijkheden

Daarnaast biedt de nieuwe V&G-planner ruimte om arbeidsmiddelen en materialen, zoals gevaarlijke stoffen, te benoemen en de bijbehorende beheersmaatregelen vast te leggen. Ook externe factoren, zoals het klimaat, kunnen worden meegenomen. Dit maakt het mogelijk om elke dag een startwerkinstructie te printen en de werknemers goed te informeren.

Aandacht voor derden en veiligheid

Niet alleen de werknemers op de bouwplaats worden op de hoogte gebracht van de veiligheidsmaatregelen. Er is ook extra aandacht voor anderen die mogelijk in de buurt van de bouwplaats komen, zoals omwonenden of weggebruikers. Zaken zoals samenloop, publieke veiligheid en de invloed op de omgeving worden hierbij meegenomen.

Samenwerking binnen de sector

Een nieuwe functie van de V&G-planner is dat gegevens die door bedrijven worden toegevoegd, automatisch zichtbaar zijn voor Volandis. Als deze informatie nuttig is voor andere bedrijven, wordt het opgenomen in de basisset waaruit alle bedrijven hun keuzes kunnen maken. Zo helpen bedrijven elkaar om de werkomstandigheden veiliger en gezonder te maken zonder extra moeite.

Gebruik de tool begin 2025

Aan de slag zou je denken? Nog even geduld. In het laatste kwartaal van 2024 zet Volandis de puntjes op de ‘i’. Naar verwachting is de eerste versie van de tool in het eerste kwartaal van 2025 beschikbaar. De tool is kosteloos te gebruiken.

Meer weten? Ga naar de Deskundigendag

Tijdens de Deskundigendag, op 21 november 2024 in Harderwijk, verzorgt René du Pon, hogere veiligheidskundige bij Volandis, een kennissessie over de nieuwe V&G-planner. Ontdek hoe onderaannemers hun gegevens aan moeten dragen en hoe we Bouwkundige, Technische en Organisatorische keuzes in een volgende fase aan de V&G-planner toevoegen. Meld je aan voor de Deskundigendag en bezoek deze kennissessie.

contact