Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Hoe werk je jezelf op in de bouw?

31 mei 2024

Bouwvrouw Melanie Stemerdink

De bouw is een echte mannenwereld, maar dat weerhield Melanie Stemerdink er niet van om zich in deze wereld op te werken tot hoofd renovatie en transformatie bij Koopmans in Enschede. Met een duidelijk doel voor ogen klom ze op tot het management, maar waar ze echt blij van wordt, is kennisdelen. “Als ik een inspirerende bouwvrouw genoemd word, vind ik dat een mooi compliment. Ik wil graag uitdragen dat er voor iedereen kansen zijn.”

Stemerdink houdt zich goed staande in de mannenwereld, maar dankt dat vooral aan haar open manier van communiceren en intrinsieke motivatie om het beste uit zichzelf te halen. Toen ze in 2007 de hbo-opleiding Vastgoed en Makelaardij afrondde aan Hogeschool Saxion, was er in dat vakgebied geen werk te vinden. Daar deed ze niet moeilijk over, ze zag het eerder als een kans. “Ik kon bij een lokale aannemer in Enschede aan de slag: Sylva Bouw. Daar ben ik begonnen als bewonersbegeleider bij renovaties. Ik had geen bouwkundige kennis, maar wil graag leren”, zegt Stemerdink. “Ik heb veel geleerd in de praktijk, en vooral veel vragen gesteld.”

Manusje van alles

“Sylva Bouw deed veel renovaties en verduurzaming voor coöperaties. Ze zagen in dat er meer begeleiding van bewoners moest plaatsvinden. Dat was destijds nieuw in die markt. Vooral het sociale aspect was in die functie belangrijk. Net als het goed kunnen informeren. Dit heb ik een behoorlijke periode gedaan, maar er waren niet veel aaneengesloten projecten in de renovatie. Daarom heb ik ook veel andere taken binnen het bedrijf opgepakt”, vervolgt Stemerdink, die onder andere KAM-coördinator werd, maar zich ook bezighield met de ISO 9001-certificering. “Daarnaast deed ik ook toolboxmeetings en ondersteunde ik uitvoerders bij de opleveringen.”

“Uiteindelijk heb ik negen jaar met veel plezier bij Sylva Bouw gewerkt, maar uiteindelijk bereikte ik toen het plafond que mogelijkheden binnen het bedrijf. Ik had andere behoeften, om door te groeien”, verklaart Stemerdink haar keuze om over te stappen naar Van Wijnen, waar ze de eerste vrouwelijke projectleider in haar regio werd. “Dat was bijzonder, maar ik heb dat nooit zo ervaren, omdat ik eigenlijk altijd met mannen heb gewerkt. Het gebeurde weleens dat ik bij een bedrijf kwam en de vraag kreeg: ‘Komt je collega nog?’ Dan verwachtten ze dat er nog een mannelijke collega meekwam. Daar moet je tegen kunnen. Ik vind het wel mooi om hierin een voorbeeld te zijn voor mijn dochter. Er is niets te gek, zo sta ik in het leven. Als je maar dicht bij jezelf blijft, dan kun je alles bereiken.”

Creëer je eigen baan

“Na ongeveer twee jaar heb ik mijn ambities uitgesproken. En aangegeven dat ik een plan heb voor het onderhoud en beheer. Toen ben ik bij Van Wijnen bedrijfsleider onderhoud en beheer geworden. Ook kwam ik in het managementteam terecht. We hebben in Twente naam gemaakt in de verduurzaming”, is Stemerdink trots. Toch nam ze na anderhalf het heft weer in eigen hand. “Ik zag dat de focus bij Van Wijnen wat veranderde. De regio’s werden gewijzigd en de focus veranderde. Ik wilde wat anders en ben naar Koopmans gegaan. Ze hadden de ambities om meer te betekenen in het meerjarenonderhoud en resultaatgericht samenwerken.”

“Ik werd bij Koopmans projectmanager verduurzamen en renoveren. En volgde daarmee mijn hart. Wel heb ik direct aangegeven dat ik ambities heb en wil doorgroeien binnen een organisatie. Ik wil graag meedenken over visie en plannen maken. Daarom heb ik na anderhalf jaar, tijdens mijn zwangerschapsverlof, de balans opgemaakt en een plan gemaakt voor Koopmans om ook de markt voor renovatie en verduurzaming aan te vliegen”, kijkt Stemerdink terug. “Op de eerste werkdag na mijn verlof heb ik dit plan gepresenteerd, en vervolgens werd ik hoofd renovatie en transformatie. Deze functie bestond nog niet, maar paste wel goed bij de visie van het bedrijf.”

Je tijd zinvol besteden

Hoewel Stemerdink nog maar 39 jaar is en zich al flink heeft opgewerkt in de bouwwereld, heeft ze nog steeds doelen. “Ik heb voor mijzelf een duidelijke stip op de horizon waar ik naartoe wil en waar ik energie van krijg. Ik heb twee jonge kinderen, van 2 jaar en 6 jaar, en een gezin. Aan alles wat ik voor mijn werk doe, wil ik maatschappelijke waarde toevoegen. Het is belangrijk dat ik mijn tijd zinvol besteed. En daarbij: het is soms spannend om initiatief te nemen en aan te geven dat je vooruit wilt, maar ik vind dat je jezelf altijd moet blijven ontwikkelen. En dus ook energie moet vinden in een baan. Ik wil meepraten over visie en mijzelf blijven uitdagen. En de ruimte hebben om innovatieve ontwikkelingen aan de bouw toe te voegen. Daarin wil ik toonaangevend zijn. Ik vind het een heel mooi compliment als ik een inspirerende bouwvrouw genoemd word.”

Blijf dicht bij je doelen

Stemerdink stapte zeventien jaar geleden de bouwsector in met weinig bouwkundige kennis, maar heeft in die jaren veel geleerd. “Hoofdzakelijk in de praktijk. Vooral door mee te kijken en vragen te stellen. Ik heb weinig extra opleidingen gedaan. Ik heb bijgeleerd vanuit mijn eigen motivatie. Ik luister veel podcasts en lees veel boeken. Als ik een vraagstuk heb, kan ik daar erg in verdrinken”, zegt Stemerdink. Wat zou ze een jonge bouwvrouw adviseren die aan het begin van haar loopbaan staat? “Vooral: blijf dicht bij jezelf. En bij je ambities. Laat je niet door een ander vertellen hoe het zou moeten. Houd jezelf daarin vooral niet te klein. Als je denkt: dit past niet bij mij, doe het dan ook niet. En wees daar eerlijk in. Ga de competitie aan met jezelf. Neem het initiatief in je eigen ontwikkeling en denk na: wat motiveert jou als mens zijnde? Als je dat kunt verweven in je werk, dan is niks te gek. Op deze manier is alles mogelijk.”

contact