Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

‘Jaarlijks ruim 7.000 kankerdiagnoses door blootstelling op werk’

21 maart 2025

‘Jaarlijks ruim 7.000 kankerdiagnoses door blootstelling op werk’

Ieder jaar krijgen zeker 7.000 Nederlanders kanker door blootstelling aan schadelijke stoffen of uv-straling op het werk. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van TNO, in opdracht van KWF Kankerbestrijding. Bij twee derde van dat aantal gaat het om huidkanker. Wat kun jij als werkgever betekenen om te voorkomen dat je werknemers ziek worden?

In het onderzoek zijn vier blootstellingen onderzocht: asbest en kristallijn silica, dieselmotoremissies (DME) en uv-straling van zonlicht. Met onderstaande tools van Volandis kun je als werkgever bijdragen aan het voorkomen dat werknemers ziek worden.

Dit kun je als werkgever doen

  • Asbest: op de themapagina over asbest vind je meer informatie over de gevaren van blootstelling aan asbest en welke maatregelen je kunt nemen om gezondheidsschade te voorkomen. Daarnaast kun je de toolbox Asbest inzetten.
  • Kristallijn silica: op de themapagina over kwartsstof vind je meer informatie over de gevaren van blootstelling aan kwartsstof en welke maatregelen je kunt nemen om gezondheidsschade te voorkomen. Je kunt ook de toolbox Kwartsstof gebruiken.
  • Dieselmotoremissies (DME): op de themapagina over DME kun je lezen hoe je wordt blootgesteld aan DME, wat de gevolgen hiervan zijn en welke maatregelen je kunt nemen om veilig te werken met DME. Hier kun je doorlinken naar de toolbox DME. Het A-blad DME (in revisie, later dit jaar wordt dit A-blad vernieuwd) is ook te raadplegen.
  • Uv-straling van zonlicht: de toolbox Huidkanker geeft informatie over de gezondheidsrisico’s van blootstelling aan de zon. En deelt preventieve maatregelen: weren, kleren, smeren. Daarnaast vind je hierin een informatieve video, waarin een timmerman op tijd wordt behandeld door een dermatoloog.
contact