Laat zien wat je kan met het Digitaal Skills Paspoort
03 september 2024
Alle hens aan dek in de Bouw & Infra om alle vakmensen fit te houden en veilig te laten werken tot hun pensioen. En nieuwe mensen te werven om de groeiende productie aan te kunnen. Een belangrijk deel van de oplossing ligt in het aantrekken van zij-instromers uit andere sectoren. En het opleiden van studenten. Geen eenvoudige opgave nu de krapte op de arbeidsmarkt oploopt. Een andere manier van kijken naar leren kan uitkomst bieden.
Wat vraagt dat van jou? Als vakkracht werk je zelf aan jouw duurzame inzet. En als bedrijf investeer je in een leercultuur waarin je mensen tot bloei komen. Deze verandering begint met zelfinzicht. Inzicht in je mogelijkheden als werkende in de sector én breder. Zelfvertrouwen omdat je weet wat je kan, wat je wil en waar je naartoe werkt. “Zo pluk je er samen de vruchten van! Dat is de ambitie waaruit we in de Bouw & Infra werken aan de ontwikkeling van het Digitaal Skills Paspoort (DSP) voor vakmensen”, zegt Tjeerd Willem Hobma, Algemeen Directeur van Volandis. “Het instrument is niet leidend, maar een krachtig middel om de ambitie te bereiken.”
Doorontwikkeling van DSP
Met veel innovatiekracht, kennis en doorzettingsvermogen is er gewerkt aan het ontwerp, de inhoudelijke inrichting van het instrument en het meenemen van mensen in het gebruik ervan. Hobma: “Nu kunnen we met trots zeggen dat er een instrument staat dat werkt. Tegelijkertijd vraagt het de komende tijd om doorontwikkeling en het uitbreiden van draagvlak onder werkenden, werkgevers en opleiders.” Dat de inzet van het DSP daaraan een grote bijdrage levert, bewijst de praktijk. Nu werken er al veel studenten en werknemers succesvol met DSP.
Praten over ontwikkeling
Tijdens een klus maak je een foto of video van je werkzaamheden en die upload je via je telefoon makkelijk naar je eigen DSP. Je kunt er ook een toelichting bij schrijven. Vervolgens stuur je de foto of video met de toelichting naar je leidinggevende, zodat je samen het gesprek kunt voeren over je ontwikkeling. Doordat je samen praat over hetzelfde bewijs, spreek je altijd dezelfde taal.
Flexibel omgaan met werk
“Met de inzet van het DSP kunnen we in de Bouw & Infra flexibeler omgaan met het huidige werk en opleidingsaanbod. Dat is hard nodig voor een blijvende ontwikkeling van vakmensen en de instroom van nieuw talent”, vertelt Mirjam Wildekamp, Programmamanager van Bouw & Infra, instroom en behoud vakkrachten. “Wat zou het mooi zijn als in 2030 het merendeel van de bedrijven en vakmensen in onze sector hun arbeidskracht verzilvert met een succesvol DSP.”
Interesse in DSP?
Heb je als werkgever interesse in een DSP-traject voor je medewerkers? Of wil je als werknemer aan de slag met je eigen DSP? Laat het ons weten via info@volandis.nl. Voor meer informatie over DSP kun je het inspiratieboekje Digitaal Skills Paspoort, Laat zien wat je kan downloaden.