Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Nieuw A-blad Kabels, Buizen en Leidingen leggen

02 oktober 2024

Nieuw A-blad Kabels, Buizen en Leidingen leggen

Het vernieuwde A-blad voor het leggen van kabels, buizen en leidingen is nu beschikbaar. In deze nieuwe editie zijn naast kabels en buizen ook leidingen toegevoegd, wat de arbovoorzieningen voor de sector verder versterkt. Dit A-blad biedt concrete handvatten voor zowel werkgevers als werknemers om de arbeidsomstandigheden te verbeteren en de lichamelijke belasting te verlagen.

Werkzaamheden in sleuven, zoals het leggen van kabels, buizen en leidingen, blijven fysiek zwaar werk. Het nieuwe A-blad beschrijft de nodige maatregelen, van het gebruik van machines en gereedschappen tot ergonomische werkhoudingen, die bijdragen aan gezonder en veiliger werken. Daarbij is extra aandacht besteed aan risico’s zoals trillingen, blootstelling aan schadelijke stoffen en werken in smalle sleuven.

Belangrijke aanpassingen in dit A-blad zijn onder andere het gebruik van moderne hulpmiddelen zoals machines voor het leggen van leidingen, en het inzetten van detectiesystemen om bestaande leidingen te traceren. Dit vermindert niet alleen de kans op schade aan de infrastructuur, maar maakt ook dat het werk efficiënter en veiliger verloopt.

Het vernieuwde A-blad biedt een branchespecifieke invulling van de Arbowet en helpt werkgevers en werknemers in de bouw om gezamenlijk te zorgen voor gezonde en veilige arbeidsomstandigheden. Door bewuste keuzes te maken in werkvoorbereiding, hulpmiddelen en werktechnieken, wordt het risico op blessures en verzuim verminderd.

Benieuwd naar de nieuwe afspraken en maatregelen? Het A-blad vind je hier. Samen werken we aan een veilige en gezonde toekomst in de bouw.

contact