Shit, rugpijn en tintelingen in je been: wat nu?
23 april 2024

Mooie dingen maken, daarvoor ben je de Bouw & Infra ingegaan. Maar wat als je op jonge leeftijd een hernia in je rug oploopt? Je lichaam is je belangrijkste gereedschap, dus je kunt eigenlijk geen rugklachten gebruiken. Daarom is het belangrijk om de eerste klachten en alarmsignalen te herkennen.
Heb je last van je rug met daarbij uitstralende pijn naar je been, tintelingen of een doof gevoel? Dan kan het zijn dat je een hernia in je rug hebt. Een hernia is een aandoening van de wervelkolom waarbij de tussenwervelschijf uitstulpt en op de daar aanwezige zenuw drukt. Dit kan pijn en uitstraling veroorzaken. Die pijn kun je voelen in je rug, bil, onderbeen, voet of bovenbeen. Die zenuwen gaan namelijk van je rug via je been naar je voet. Een beginnende hernia is dan ook vaak te herkennen aan uitstralende pijn.
Het ontstaan van een hernia
De precieze oorzaak van een hernia is niet bekend. Er zijn echter wel factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van een hernia, zoals: slijtage van de tussenwervelschijf, een val of ongeluk, langdurige overbelasting door zwaar tillen in gedraaide houding, in ongemakkelijke houdingen werken, roken, stress of weinig beweging.
Een hernia komt het meest voor bij mensen tussen de 20 en 50 jaar. En in sommige families komt een hernia vaker voor. Het goede nieuws is dat een hernia vaak herstelt zonder operatie. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie herstelt een hernia in 80% van de gevallen zelfs al binnen twaalf weken.
Herken de eerste symptomen
Het is dan wel belangrijk dat je tijdig de symptomen herkent, zodat je hulp kunt inschakelen en de belasting in het werk kunt aanpassen. Hier kan je ook advies voor krijgen vanuit Volandis via de bouwarts. Eén van de eerste tekenen van een hernia in de rug is de pijn die uitstraalt naar een been. In de dagen of weken voorafgaand aan het begin van deze pijn, kan er een periode van lage rugpijn zijn.
De uitstralende pijn kun je vergelijken met het elektrische tintelende gevoel dat je krijgt als je je elleboog stoot. Deze scherpe pijn kun je tot in het onderbeen voelen, soms tot in de voet, meestal aan de buitenrand van je voet. Ook kan een hernia leiden tot vermindering van de spierkracht in je benen of voeten. Hierdoor krijg je een zogenaamde klapvoet; je kunt je voet niet meer goed omhoogtillen en je struikelt steeds vaker. Een ander ernstig alarmsignaal is wanneer je je plas of ontlasting niet meer kan ophouden.
Een hernia geneest vaak goed
Een acute rugpijn kan soms het gevolg zijn van een ongelukkige beweging of het tillen van een zwaar voorwerp. Of het kan gebeuren bij het sporten. Wanneer je acute rugpijn hebt met de alarmsignalen, dan is het belangrijk om je zo snel mogelijk te laten diagnosticeren.
Je huisarts of fysiotherapeut zal je meestal adviseren om de hernia in eerste instantie te behandelen met pijnmedicatie en beweging. Bij drie op de vier mensen gaat de hernia namelijk vanzelf over. Beweging is erg belangrijk voor het versnellen van het genezingsproces en het verminderen van pijnklachten. Goed om te weten is dat je bij beweging ondanks de pijn niets kapot kan maken.