Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Silicose in de bouw

08 januari 2018

COPD DAY

Woensdag 15 november was het wereld COPD-dag. Wist je dat je van je werk ook longziekten kunt krijgen? Maar hoe dan precies en hoe kun je dat voorkomen?

COPD is een verzamelnaam voor een aantal chronische longaandoeningen. Sommige longaandoeningen zijn aangeboren. Maar wist je dat je ook van blootstellingen op het werk longziekten kunt krijgen? Denk bijvoorbeeld aan silicose.

Silicose

Silicose, ook wel bekend als “stoflongen”,  is een aandoening die je kunt krijgen als je bent blootgesteld aan kwartsstof. Kwartsstof komt vrij als je steenhoudende materialen bewerkt, bijvoorbeeld bij frezen of doorslijpen van blokken of bij het opvegen van het stof dat hierbij vrijkomt. Dit kwartsstof kan diep in de longen dringen en daar onopgemerkt achterblijven. Na verloop van jaren ontstaan er kleine littekentjes in de longen die bij voortdurende blootstelling uiteindelijk groter kunnen worden. Het duurt vaak minimaal 20 jaar voor deze longschade tot klachten leidt. Deze klachten bestaan vooral uit hoesten en kortademigheid. Silicose is (nog) niet te genezen. Bovendien hebben mensen met silicose ook een verhoogde kans op longkanker. Het voorkomen van blootstelling aan kwartsstof is daarom enorm belangrijk!

Blootstelling voorkomen

Kwartsstof is al bij lage hoeveelheden gevaarlijk. Het is daarom belangrijk stofproductie te voorkomen als je steenhoudende materialen gaat bewerken. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van afzuiging of watertoevoer op het gereedschap. Daarnaast moet je ook gebruikmaken van ademhalingsbescherming: een P3 filter als je geen afzuiging of watertoevoer gebruikt en een P2 filter als je wel afzuiging of watertoevoer gebruikt. En wees collegiaal: let erop dat ook je collega die bij je in in de buurt staat niet wordt blootgesteld!

Tips of meer informatie?

Kijk op website van de Volandis of in de arbocatalogus.

contact