Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

‘Skillsgericht’ denken en werken

12 september 2024

Skillsgericht denken en werken
Skillsgericht denken en werken

Het woord van 2024 zou zo maar eens ‘skills’ kunnen zijn. Door af te stappen van de focus op ‘traditionele’ criteria als opleidingen en werkervaring, en in plaats daarvan te kijken naar concrete vaardigheden, kunnen we onze blik op de arbeidsmarkt enorm verruimen.

En zeg eens eerlijk: wie laat jij jouw huis bouwen? Iemand met een diploma uit de vorige eeuw of iemand met actuele, aantoonbare skills? Het Digitaal Skills Paspoort (DSP) geeft je inzicht in wat je vandaag moet kunnen om morgen aan de slag te gaan of te blijven. De naam van de tool zegt het al: dit digitale skillspaspoort gaat uit van vaardigheden en maakt inzichtelijk welke skills bij een functie horen. Dit maakt snel duidelijk welke competenties je al beheerst en welke je nog moet ontwikkelen. Maak met je werkgever een plan op maat en je kunt je snel en gericht ontwikkelen.

Waarom een Digitaal Skills Paspoort?

Met deze online tool kunnen werknemers (met en zonder diploma’s) tijdens hun hele loopbaan hun skills (vaardigheden) bijhouden en onderbouwen door het verzamelen van bewijslast. “Ik maak een foto voor, tijdens en na een klus, typ er kort bij wat ik heb gedaan en mijn werkgever doet de opdrachtbonnen en urenstaten erbij”, legt timmerman Henk Pater uit. Werknemer en werkgever kunnen dankzij het Digitaal Skills Paspoort simpel in gesprek gaan over ontwikkeling.

Heb je alle bewijzen verzameld en aangetoond dat je alle skills die bij je functie horen beheerst? Dan kunnen je skills zelfs omgezet worden in een certificaat of eventueel in een diploma. Zo verzilver je je waarde als vakkracht op de arbeidsmarkt en zet je bovendien ook zonder diploma een volgende stap in je loopbaan. Bewijslast verzamelen kan op drie manieren: zachte bewijzen (wat vind ik zelf?), semi-harde bewijzen (wat vindt mijn werkgever?) en harde bewijzen (diploma of certificaat). Leren doe je in de praktijk. Met het Digitaal Skills Paspoort leer je door te werken.

Interesse in Digitaal Skills Paspoort?

Heb je als werkgever interesse in een DSP-traject voor je medewerkers? Of wil je als werknemer aan de slag met je eigen DSP? Laat het ons weten via dsp@volandis.nl. Voor meer informatie over DSP kun je de instructievideo bekijken of het inspiratieboek Laat zien wat je kan doorlezen.

contact