Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Sluipmoordenaars op het werk

03 maart 2025

Kwarts en DME: sluipmoordenaars op het werk

Wist je dat kwarts en DME (dieselmotoremissie) de twee grootste ziekmakende stoffen op het werk zijn? En dat je hier vaak tientallen jaren later nog ziek van kunt worden?

In veel materialen waar je mee werkt, zit kwarts. En dus zijn er veel bewerkingen waarbij deze stof vrijkomt. Denk aan: zagen of boren in steen, beton en cement, sleuven frezen, bladen voor keukens en badkamers bewerken en achteraf vegen of met perslucht schoonmaken (in plaats van direct gebruik te maken van een bouwstofzuiger). 

Kwarts

Maar ook op een werklocatie waar anderen dit soort werk uitvoeren, loop jij risico! Een zichtbare stofwolk wordt veroorzaakt door grof stof. Maar er komt altijd meer stof vrij dan je kunt zien! Zie je een stofwolk, dan is de onzichtbare stofwolk eromheen wel drie keer zo groot. Dit is fijnstof, dat veel schadelijker is dan het zichtbare stof. 

Bronmaatregelen werken beter dan PBM’s

Misschien denk je dat je met een stofmasker voldoende beschermd bent. Maar het is altijd beter om het vrijkomende stof met een (on-tool) stofzuiger direct af te zuigen. Je neemt het gevaar dan bij de bron weg. Dat heeft meerdere voordelen:

  • Stofmaskers alleen beschermen niet voldoende. Als het stof helemaal niet in de lucht komt, werk je een stuk gezonder.
  • Je beschermt ook andere mensen op je werklocatie tegen schadelijke stoffen. Zeker in een gebouw kan het (onzichtbare) stof lang blijven hangen.
  • Bonus: het is ook erg praktisch! Als er zo min mogelijk stof vrijkomt, hoef je achteraf minder schoon te maken. 

DME (dieselmotoremissie)

Nog veel voertuigen en machines hebben een dieselmotor. Gelukkig zijn de dieselmotoren van nu al een stuk schoner dan vroeger. Maar de gezondheidsrisico’s zijn nog steeds aanwezig! Misschien wordt jullie materieel gefaseerd vervangen. Dan werk je nu mogelijk nog met of naast oudere machines en voertuigen, die meer schadelijke stoffen uitstoten. Ook werken langs de weg zorgt voor blootstelling aan DME.

Werk zo veilig mogelijk 

Je kan dus niet altijd voorkomen dat je aan DME wordt blootgesteld. Juist daarom is het belangrijk om dit risico wel zoveel mogelijk in te perken.

  • Zet een dieselmotor altijd uit als deze niet (meer) nodig is.
  • Houd tijdens je werk zoveel mogelijk afstand van dieselvoertuigen en -machines.
  • Zorg voor goede ventilatie bij binnenwerk.
  • Probeer op een plek te werken waar gevaarlijke stoffen niet jouw kant op waaien.

Ga ook met je werkgever in gesprek om de werksituatie zo veilig mogelijk te houden. Vraag bijvoorbeeld naar de mogelijkheden voor schoner materieel (elektrisch of met een goede roetfilter). Of vraag een toolbox aan over hoe je de risico’s van DME verkleint. Zie je een onveilige situatie? Maak dan altijd een melding. Samen maken we ons sterk voor veilig werk!

Bewust Veilig-dag

Download in aanloop naar de Bewust Veilig-dag op 26 maart de Bewust Veilig-krant, waarin dit artikel onder andere is verschenen. En lees in deze krant meer artikelen over veilig werken. Wil je meedoen aan de Bewust Veilig-dag? Meld je hier aan.

contact