DSP in de praktijk: "Er is geen tool als deze!"
We hoeven je vast niet meer uit te leggen wat het Digitaal Skills Paspoort (DSP) is en wat deze praktische en slimme tool werkgevers en werknemers oplevert. Steeds meer mensen in de bouw- en infrasector gaan aan de slag met hun eigen DSP en dat is iets om trots op te zijn! Ook loopbaanadviseurs zien de meerwaarde van het DSP voor hun dienstverlening en omarmen de tool. Maar hoe is het nu om in de praktijk te werken met deze innovatieve tool? We vragen het aan loopbaancoach Leih Beelen.
Wat kan ik?
Als loopbaancoach bij James Loopbaan begeleidt Leih iedereen die overweegt om een stap te maken in zijn loopbaan en daar hulp bij wil van een professionele (gecertificeerde) loopbaancoach. Wie ben ik, wat wil ik en hoe kom ik daar? Dit zijn de vragen die centraal staan in een loopbaanadviestraject. Laat dat nu net zijn waar het ook in het DSP om draait. Logisch dus dat Leih, samen met 4 collega’s, de uitdaging aanging om als een pilot met het DSP te starten.
Duik in het DSP
De focus op een dynamische arbeidsmarkt is bij James Loopbaan merkbaar en als organisatie willen zij graag vooraan staan in deze ontwikkeling. Dus weg van diploma’s en cv’s, maar focussen op skills. Zo hoopt ook Leih haar steentje bij te dragen aan een skillsgerichte arbeidsmarkt en alles wat dit werknemers en werkgevers kan opleveren. Niet alleen om inzetbaar te blijven, maar ook om het werkplezier te bewaren.
Leih en haar collega’s volgden eerst een driedaagse opleiding. Zij werden helemaal ondergedompeld in het DSP om vervolgens zelf aan de slag te gaan als DSP-adviseur. Dankzij de praktische informatie konden zij vliegend van start met ‘echte’ kandidaten. Best een ommezwaai voor Leih. Anders kijken naar werk, leren en ontwikkelen is niet altijd makkelijk, maar wel altijd de moeite waard. Zeker als je ziet wat het deelnemers op kan leveren.
Dialoog voorop
Een belangrijk onderdeel van het DSP zijn de functieomschrijvingen. Door samen met de deelnemer in gesprek te gaan over de inhoud van de functie, creëer je een opening. Hoe kijkt iemand tegen zijn eigen functie-inhoud en bijbehorende skills aan en komt dit overeen met hoe een leidinggevende/HR dit ervaart? Wordt er wel optimaal gebruikgemaakt van deze skills en sluit dit aan bij de ambitie van de werknemer? Door als werkgever/HR/loopbaanbegeleider regelmatig open in gesprek te gaan met een werknemer aan de hand van de functieomschrijvingen, heb je binnen no time de rode draad te pakken.
Kijk vooruit
Omdat alles nieuw is en zich nog in de opstartfase bevindt, moet je niet vies zijn van een beetje pionieren, maar dat is juist wat Leih veel energie geeft. “Het is echt een nieuwe manier van begeleiden. Natuurlijk is het een pilot voor James Loopbaan en dat betekent dat er nog ruimte is binnen het inhoudelijke stuk. Maar wat ik het belangrijkste vind, is om de urgentie over te dragen aan werknemers om hiermee aan de slag te gaan. Het DSP zit gewoon zo goed in elkaar qua techniek. Er is geen tool als deze!”, aldus Leih.
Vooruitkijkend hoopt Leih dat het DSP blijft groeien en zo een goed fundament wordt voor een skills based arbeidsmarkt, ook voor andere sectoren. Voor zichzelf ziet Leih ook een mooie rol voor het DSP. Na haar stage heeft ze bij James Loopbaan de kans gekregen om als loopbaanadviseur aan de slag te gaan. Ze staat dus echt nog aan het begin van haar eigen carrière. Op de vraag waar ze over 5 jaar hoopt te staan, hoeft ze dan ook niet lang na te denken. ”Ik hoop dat ik over 5 jaar nog steeds met plezier en verwondering mijn vak uitoefen en een duidelijke groei en ontwikkeling mag doormaken die je kunt terugzien in mijn eigen DSP.”
Is het Digitaal Skills Paspoort ook iets voor jou?
Wil jij ook aan de slag met het Digitaal Skills Paspoort? Neem contact op met onze adviseurs via 0341 - 499 299 of info@volandis.nl. Meer informatie vind je op: www.volandis.nl/dsp.