Voorkom overbelasting en uitval door mantelzorg
Als er een sector is waar veel mannen werken, dan is het de bouw. Een bekende aanname is dat als het gaat om mantelzorg, dit alleen vrouwen betreft, maar is dat wel zo? En hoe word je mantelzorger?
Misschien heb jij een collega die stilletjes worstelt met de zorg voor een zieke ouder naast zijn dagelijkse werkzaamheden op de bouwplaats. Die steeds even weg moet lopen om te bellen, of vaak weg moet om mee te gaan naar een ziekenhuisbezoek. Of wellicht ben jij degene die een buurman of buurvrouw ondersteunt die niet meer zelfstandig kan functioneren.
Een enorme uitdaging
Mantelzorg overkomt je en is geen bewuste keuze. Het kan zijn dat je als vakkracht ineens geconfronteerd wordt met de zorg voor een naaste, zoals een partner, ouder of kind. Het schakelen tussen je werk en zorgtaken kan dan een enorme uitdaging zijn.
Vijf miljoen mensen in Nederland zorgen voor een naaste, daarvan is ongeveer 60% vrouw, en dus 40% man. De combinatie van mannen en mantelzorg lijkt niet vanzelfsprekend, terwijl er ruim twee miljoen mannen regelmatig zorgen voor een naaste.
Mantelzorg in de praktijk
Peter van der Heuvel: “Ik werk als timmerman bij een aannemer. Tot voor kort had ik nog nooit met mantelzorg te maken gehad. Mijn ouders van achterin de zeventig redden zich tot een paar maanden geleden nog prima samen. Mijn moeder had wel wat last van artrose en was soms wat vergeetachtig, maar mijn vader kon daar goed mee omgaan; wij als kinderen kregen daar weinig van mee. Af en toe hielp ik hen weleens met de computer en de administratie.”
“Maar toen mijn vader een paar maanden geleden viel en een compliceerde breuk opliep, veranderde er ineens heel veel. Mijn vader moest na de ziekenhuisopname naar een revalidatiecentrum voor enkele maanden. Ineens bleek dat mijn moeder heel veel dingen niet meer zelf kon doen”, legt Van der Heuvel uit. “Boodschappen doen en schoonmaken waren bijvoorbeeld fysiek te zwaar voor haar en ze bleek regelmatig een afspraak te vergeten. Omdat ik bij haar in de buurt woon, probeerde ik zo vaak mogelijk na mijn werk langs te gaan en haar dan te helpen waar nodig.”
Maak mantelzorg bespreekbaar
“Daarnaast bracht ik ook een paar keer per week een bezoek aan mijn vader. Dit alles samen gaf veel druk, want ik heb ook op dit moment een behoorlijke reistijd naar mijn werk en een gezin met kinderen. Ik zat met mijn handen in het haar, hoe hield ik dit vol? Tijdens mijn werk deelde ik dit uiteindelijk met mijn leidinggevende, omdat ik weer eens vroeger naar huis moest”, vervolgt Van der Heuvel. “Hij gaf aan dat ik contact met een aanbieder van mantelzorgondersteuning kon opnemen, genaamd Zorggenoot.”
Van der Heuvel: “Wat was het fijn om mijn situatie met één van de mantelzorgmakelaars te kunnen delen. Met hun tips, adviezen en assistentie heb ik nu hulp, zodat ik er niet meer alleen voor sta en met een gerust hart naar mijn werk kan gaan zonder mij continu zorgen over mijn moeder te maken.”
Heb jij als bouwprofessional te maken met mantelzorgverplichtingen? Het is van essentieel belang om openlijk het gesprek aan te gaan met je werkgever. Je bent zeker niet de enige collega die naast zijn of haar werk ook nog voor een naaste zorgt. Door het te bespreken, kan je mogelijk profiteren van verschillende vormen van ondersteuning die je werkgever kan bieden. Zo voorkom je samen met je werkgever overbelasting, stress en uitval of het eerder stoppen met werken. En maak je samen het verschil.
Spontaan DIA-adviesgesprek, maak er gebruik van
De DIA, waarbij het PAGO (medisch onderzoek) wordt gecombineerd met een adviesgesprek, is bij uitstek het moment om eerlijk naar jezelf te kijken. Ben je blij in je huidige functie? Of is het tijd om in actie te komen? Bijvoorbeeld omdat je stress ervaart doordat je mantelzorger bent? Is dit laatste het geval, maar jouw vierjaarlijkse DIA nog niet in zicht, dan kun je ook gebruikmaken van een spontaan DIA-adviesgesprek. Meld je aan via het telefoonnummer 0341-499299 of mail naar diawerknemer@volandis.nl.