Blog 18: Een witte snor
Kijk, hier hou ik van, een mooie grap als ijsbreker voordat we de resultaten van het medisch onderzoek gaan bespreken. De witte snor valt inderdaad meteen op en het is te zien dat hij in zijn 3-dagen baard nogal wat ‘slijpsel’ heeft zitten. Het is geen houtstof, maar stof van het frezen van sleuven in een muur. Hij is timmerman, maar was tijdelijk op deze klus gezet: “Best leuk voor de verandering”.
We raken in gesprek over zijn witte snor en ik geef aan dat cocaïne niet het enige stofje is dat je niet moet opsnuiven. Dit geldt ook voor kwartsstof (vrije silica). Deze stof komt vrij bij het slijpen van sleuven in stenen. “Ja, maar ik had wel een mondkapje op hoor”, zegt hij. We wisselden een blik en zijn het zonder woorden eens dat het kapje misschien zijn werk niet heeft gedaan. Er worden nog wat argumenten uitgewisseld zoals “het is maar tijdelijk” en “het waait snel weg”. Ik geef aan dat hij zich niet aan mij hoeft te verantwoorden, maar aan zichzelf en dat het eigenlijk vrij simpel is:
- Kwartsstof is na asbest het grootste gezondheidsrisico voor werknemers in de bouw.
- Kwartsstof komt vrij bij snijden, slijpen en zagen, zandstralen, etc. van steen, beton en cement.
- Kwartsstof dringt diep door in de longen en geeft daar kleine littekens die uiteindelijk longfibrose veroorzaken (stijve longen). Dit kan na 10 à 20 jaar leiden tot longkanker.
- Kwartsstof geeft een vervelende hoest en kortademigheid. Eerst bij zware en later bij lichte inspanning.
- Ongemerkt worden collega’s ook blootgesteld, ook aan de onzichtbare kwartsstof deeltjes in de lucht.
- Tot slot: er zijn geen excuses om niet goed voor jezelf en je collega’s te zorgen. Dus zorg dat je geen witte snor krijgt!
Wat kun je doen?
Begin bij de bron, het liefst na metingen van de hoeveelheid blootstelling. Gebruik bijvoorbeeld andere materialen, werk nat en zorg voor afzuiging. Pas als laatste de persoonlijke beschermingsmiddelen toe, maar ook de juiste; een halfgelaatsmasker bijvoorbeeld.
Oja: van hardhout-stof kan je ook neuskanker krijgen, dat je het weet…
Bron: Factsheet kwartsstof, arboportaal.nl
Jack van der Gragt
Door het werken bij Volandis komt alles samen van mijn verleden, heden en toekomst. Als zoon van een aannemer ben ik opgegroeid in de bouw en heb tijdens mijn studies veel gewerkt als opperman en steigerbouwer. In mijn huidige rol als bedrijfsarts wil ik graag een bijdrage leveren aan het voorkomen van klachten en uitval, zodat werknemers in de bouw en infrasector gezond en vitaal hun pensioengerechtigde leeftijd halen. Mijn werkzaamheden in de bedrijfsgeneeskundige praktijk zie ik dan ook als een belangrijke informatiebron voor het verder ontwikkelen van de individuele preventiezorg vanuit Volandis. Hiernaast ben ik ook betrokken bij het onderzoek naar de werkhervatting na een knieprothese en de rol van de bedrijfsarts bij het Amsterdam UMC. BIG-nummer: 59033695201