Hoe maak jij je sterk voor veilig werk?
27 maart 2025

Wat moeten jouw medewerkers weten om gevaarlijke werkzaamheden veilig uit te voeren? Hoe worden ze zich bewust van de risico’s? En hoe spreken ze hun collega’s aan op risicovol gedrag? Dit soort belangrijke vragen kwamen aan bod tijdens de Bewust Veilig-dag op 26 maart. Met onderstaande veiligheidsonderwerpen kun je hier verder vorm aan geven.
Tijdens de Bewust Veilig-dag besteden jaarlijks honderden bedrijven in de bouw-, techniek-, infra- en onderhoudssector extra aandacht aan veilig en gezond werken. De organisatie stelt hiervoor diverse activiteiten en hulpmiddelen beschikbaar. De toolboxen en Bewust Veilig-krant zijn hiervan jaarlijks terugkerende voorbeelden. René du Pon, hogere veiligheidskundige bij Volandis, en Johan Timmerman, specialist arbeidshygiëne en arbeidsepidemiologie bij Volandis, schreven een aantal artikelen voor de veiligheidskrant. Lees ze hieronder nog eens rustig terug.
Artikelen Bewust Veilig-krant
- Hoe werk je veilig op hoogte? Ladders, trappen en steigers; je komt ze op elke werklocatie tegen. Valgevaar ligt altijd op de loer en is zelfs de meest voorkomende oorzaak van arbeidsongevallen. Met handige tips werk je veilig op hoogte. Denk ook aan de toolbox Veilig werken op hoogte of toolbox Werken met ladders en trappen.
- Een opgeruimde werkplek voorkomt ongelukken. Niet alleen valgevaar is een bekend risico op veel werklocaties. Ook struikelen komt vaak voor. Met deze adviezen houd je de projectlocatie veilig en schoon. Zorg ook voor een kindveilige projectlocatie. Je kunt bijvoorbeeld de toolbox Kindveilige projectlocatie inzetten voor bewustwording.
- Een werklocatie verandert continu; de veiligheidssituatie ook. Waar je ook werkt, veiligheidsvoorzieningen zijn altijd belangrijk. Als werkgever, maar ook als werknemer, moet je de veiligheid op de projectlocatie altijd kunnen garanderen. Op de veiligheids-pagina van Volandis staan tips en hulpmiddelen om zo veilig mogelijk te werken.
- Kwarts en DME: sluipmoordenaars op het werk. Kwarts en DME zijn de twee grootste ziekmakende stoffen op het werk. En tientallen jaren na de blootstelling kun je er zelfs nog ziek van worden. Het is dus belangrijk om de werksituaties zo veilig mogelijk te houden. De toolbox Dieselmotoremissie en toolbox Kwartsstof kunnen hierbij helpen.