Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Maak evaluatiegesprekken makkelijker met Digitaal Skills Paspoort

02 juli 2024

Evaluatiegesprek met leidinggevende

“Ik heb beoordelingsgesprekken met mijn leidinggevende, maar hij ziet mij nooit werken in de praktijk. Hoe kan hij mij dan beoordelen?” Functioneringsgesprekken zijn pas effectief als de leidinggevende en werknemer dezelfde taal spreken. Het Digitaal Skills Paspoort (DSP) kan hierbij helpen. In een online omgeving staan de vaardigheden (skills) die bij een functie horen en de werknemer kan met onder andere foto’s en video’s van dagelijkse werkzaamheden aantonen hoe hij zich ontwikkeld heeft. Zo is een gesprek over je ontwikkeling makkelijker te voeren, want je kan laten zien wat je gedaan hebt in je dagelijkse werk. Vertellen over je werk gaat vaak makkelijker met een foto of een tekening.

Veel bouw- en infrabedrijven voeren jaarlijks evaluatiegesprekken met werknemers. Dit is voor leidinggevenden vaak geen dagelijkse kost. HR-afdelingen werken hard om de kwaliteit van die gesprekken te verbeteren, bijvoorbeeld door trainingen op het gebied van gesprekstechnieken. Uitgebreide formulieren moeten daarnaast zorgen voor gesprekken die meer diepgang hebben en langer duren. Grote bouwbedrijven zetten soms ook 360 graden-feedbacklijsten of tests in.

Nieuw functiehuis voor Bouw & Infra

Ondanks al deze inspanningen blijft het voor veel HR-medewerkers vaak een grote uitdaging om structureel meer uit functioneringsgesprekken te halen. Dat is begrijpelijk, want hoe vaak voer je als leidinggevende evaluatiegesprekken? Vijf, tien of twintig keer per jaar? Dat is te weinig om er goed bedreven in te raken. Bovendien krijgt de bouw- en infrasector per 31 december 2025 een nieuw functie- en loongebouw. De geplande ingangsdatum van 31 december 2024 is een jaar uitgesteld, omdat veel bedrijven het lastig vinden om het nieuwe systeem goed te implementeren.

Het nieuwe functiegebouw helpt jou als werkgever om goede functieprofielen op te stellen, functies in te delen in functiegroepen en het juiste salaris van medewerkers te bepalen. En waarderen is een belangrijk onderdeel van de evaluatiegesprekken.

DSP maakt deze gesprekken makkelijker. In deze digitale tool kan een werknemer niet alleen al zijn werkervaring, diploma’s en certificaten uploaden. Maar ook zijn ontwikkeling bijhouden. Bij iedere functie horen taken en vaardigheden. Per vaardigheid kan de werknemer in DSP aangeven wat zijn zelfstandigheid en ervaring is, zodat hij kan aantonen dat hij deze vaardigheid beheerst. Bijvoorbeeld door tijdens een klus bewijslast op te voeren om te laten zien hoe hij een probleem heeft opgelost of welke gereedschappen hij heeft gebruikt. Hij maakt een foto of video met zijn smartphone tijdens het werk en uploadt die in DSP. Zo kan hij laten zien wat hij heeft geleerd. De leidinggevende hoeft er niet bij te zijn, maar ziet in DSP wel snel hoe hij het werk heeft aangepakt.

Maak functieomschrijving praktisch

Om ervoor te zorgen dat je als leidinggevende dezelfde taal spreekt als de medewerkers zijn alle functies in DSP nu al afgestemd op het nieuwe functiehuis, dat per 31 december 2025 actief is in de Bouw & Infra. De taken zijn omgezet in B1-taal, zodat iedereen begrijpt wat er bedoeld wordt. Het evaluatiegesprek wordt nog makkelijker doordat de nieuwe functieprofielen in het DSP staan.

Bijvoorbeeld bij de functie kopersbegeleider: in de functieomschrijving staat als kernactiviteit ‘uittekenen van kopersopties en informeren van het uitvoeringsteam over wijzigingen en vastleggen van gemaakte afspraken’. Deze kernactiviteit is in DSP alvast omgezet naar drie duidelijke taken: ‘je tekent de opties van de koper uit’, ‘je informeert het uitvoeringsteam over veranderingen’, ‘je legt de afspraken die gemaakt zijn vast’. Door het invullen van de vragen over je functie, gaan de cirkels draaien en zo zien de werknemer en de leidinggevende in één oogopslag hoe ze denken over de ontwikkeling. Denkt de werknemer er anders over dan jij als leidinggevende? Dan kan hij dat onderbouwen met de bewijzen die hij in zijn DSP heeft staan.

Spreek dezelfde taal over ontwikkeling

In DSP kan de werknemer op basis van vaardigheden bewijslast in DSP uploaden, zodat de leidinggevende kan zien hoe de werknemer tijdens het werk aan zijn eigen ontwikkeling heeft gewerkt. Hierover is eenvoudig het gesprek te voeren doordat beiden dezelfde taal spreken. Ook kan de leidinggevende per medewerker zien welke vaardigheden hij al beheerst en nog verder kan ontwikkelen. Zo maakt DSP het mogelijk dat de leidinggevende niet bij iedere werknemer op meerdere dagen mee hoeft te lopen om zijn ontwikkeling te beoordelen. Als een werknemer een video of foto van een afgeronde klus naar zijn leidinggevende stuurt, kan die bovendien direct feedback geven. Op die manier is het dus mogelijk om werknemers altijd en overal te laten leren.

Meer weten over DSP?

De tool Digitaal Skills Paspoort (DSP) helpt werknemers om een volgende stap te zetten in hun loopbaan. Zowel met als zonder diploma. Wil je meer weten over DSP en de mogelijkheid om deze tool in te zetten voor de ontwikkeling van je werknemers? Lees verder via volandis.nl/dsp.

Het beheersen van de activiteiten en taken in het DSP spelen geen rol bij de indeling in de functiegroep en het loon dat een medewerker ontvangt. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden met betrekking tot de indeling in een functiegroep en het loon.

contact