Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Schadelijke Stoffen Assistent vanaf nu te gebruiken

24 september 2024

Schadelijke Stoffen Assistent vanaf nu te gebruiken

Blootstelling aan gevaarlijke stoffen draagt bij aan ziekte en staat zelfs in de top 3 van werkgerelateerde oorzaken. Toch zijn veel werkgevers en werknemers zich vaak niet bewust van de blootstelling en de risico’s. De tool is vanaf nu kosteloos te gebruiken voor alle bedrijven die onder de cao Bouw & Infra en binnenkort voor bedrijven die onder de cao Technisch installatiebedrijf vallen.

In de Arbowet staat dat je als werkgever in kaart moet brengen aan welke stoffen werknemers blootgesteld worden, en in welke mate. Daarnaast ben je verplicht om maatregelen te nemen om blootstelling te voorkomen. De Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) heeft dit samengevat in het 4-stappenplan van de Zelfinspectie Gevaarlijke Stoffen. Dat is een omvangrijk stappenplan dat je niet zomaar even doorloopt. Om dit makkelijker te maken, heeft Volandis de Schadelijke Stoffen Assistent gelanceerd. Met deze tool kun je eenvoudig voldoen aan de registratie-eisen.

Webinar over nut en noodzaak

Zo werken we aan écht veilig werken met gevaarlijke producten, zodat jij als bedrijf zelf acties kunt ondernemen om te voldoen aan de wetgeving op het gebied van gevaarlijke stoffen. Ook worden werknemers en werkgevers gemotiveerd om bewuste én blijvende stappen te zetten op het gebied van gevaarlijke stoffen. Om ervoor te zorgen dat werkgevers weten waarom de tool is ontwikkeld door de sector, organiseert Volandis is samenwerking met WijTechniek op 24 oktober om 15:00 uur een webinar. In de online sessie wordt eenvoudig uitgelegd wat het nut en de noodzaak van de Schadelijke Stoffen Assistent is.

Workshops: zo werkt de tool

Ook volgen er workshops met als doel om bedrijven praktische uitleg te geven hoe de tool werkt. Zo helpt Volandis werkgevers om de Schadelijke Stoffen Assistent zo simpel mogelijk in gebruik te nemen. Deze tool is te raadplegen in mijnVolandis. In deze omgeving kun je ook een handige handleiding downloaden, waarin omschreven is hoe je de tool kunt gebruiken. De Schadelijke Stoffen Assistent is voor alle Bouw- & Infrabedrijven (groot en klein) kosteloos te gebruiken om te voldoen aan de wetgeving op het gebied van gevaarlijke stoffen. Zo zorg jij ervoor dat werken écht veilig wordt.

contact