Invoering functie- en loongebouw jaar uitgesteld
27 november 2024

Bouwend Nederland kondigde dit jaar aan dat de bouw- en infrasector per 31 december 2024 een nieuw functie- en loongebouw krijgt. Op basis daarvan kunnen werkgevers de functieomschrijvingen opstellen, functies indelen en het juiste salaris van medewerkers bepalen. De invoering van het nieuwe functie- en loongebouw is voor veel bedrijven een heel grote uitdaging, waardoor de invoeringsdatum is uitgesteld naar 31 december 2025.
Doordat veel bedrijven het moeilijk vinden om het nieuwe systeem goed te implementeren, hebben de cao-partijen besloten om de ingangsdatum een jaar uit te stellen. Om bedrijven hierbij te helpen, is een speciale website over het nieuwe functie- en loongebouw ingericht. Hierop vind je informatie over het nieuwe functiehuis, zoals: het functiehandboek, een begrippenlijst functiewaardering, een functielijst, een format voor een functieprofiel en een toelichting op dit format. Deze website moet positief bijdragen aan een soepelere overgang.
Wat verandert er in het loongebouw?
Nu zijn bouwplaatsfuncties, uta-functies en steigerbouwfuncties nog gescheiden in de cao. Straks vallen ze onder één functiegebouw. Het nieuwe functiegebouw bestaat dan uit 4 hoofdgroepen, 28 functiefamilies en in totaal 133 referentiefuncties. Daarnaast zijn er op dit moment twee verschillende loongebouwen voor bouwplaats- en uta-medewerkers. Vanaf 31 december 2025 is er nog maar één loongebouw, dat bestaat uit negen functiegroepen. Elke referentiefunctie is ingedeeld in één van die negen functiegroepen. Er zijn geen starttabellen.
Tips voor invoering nieuw functiehuis
Ook het loonbegrip wijzigt. De drie begrippen ‘garantieloon’, ‘vast overeengekomen loon’ en ‘prestatietoeslag’ verdwijnen. Straks spreken we over ‘cao-loon’. Dat is het loon waar de werknemer ten minste recht op heeft volgens de indeling van de functie. Het salaris is de beloning die de werknemer ontvangt voor zijn of haar werkzaamheden. Dit bedrag kan hoger uitvallen dan het vastgestelde cao-loon voor die functie. Per 31 december 2025 moeten alle medewerkers in een nieuwe functiegroep zijn ingedeeld. Maar hoe pak je dat aan? Fenneken Lamaker, beleidsadviseur duurzame inzetbaarheid bij Bouwend Nederland, geeft je vijf tips.
Webinar over functiehuis terugkijken
De werkgever moet de werknemer tijdig informeren over wat het nieuwe functie- en loongebouw voor hem of haar betekent. Werknemers kunnen op hun beurt bij vakbondsorganisaties terecht voor meer informatie. Wil je meer weten over de invoering van het nieuwe functie- en loongebouw? Dan kun je het webinar van Bouwend Nederland terugkijken. In dit webinar zijn de belangrijkste wijzigingen uitgelegd. Dat kan helpen om de nieuwe regelgeving goed in te voeren.
Groei door met het Digitaal Skills Paspoort
Ben je toe aan een andere functie in de Bouw & Infra? En wil je doorgroeien naar een andere functie? Met het Digitaal Skills Paspoort (DSP) kun je als werknemer je skills vastleggen en naar die functie toewerken. In het DSP zijn alle functies afgestemd op het nieuwe functiehuis. Het beheersen van de activiteiten en taken in het Digitaal Skills Paspoort spelen geen rol bij de indeling in de functiegroep en het loon dat een medewerker ontvangt. Er kunnen dan ook geen rechten aan ontleend worden met betrekking tot de indeling in een functiegroep en het loon.